Coqueluche

A friend of mine had to do some bacteria samples during her bachelor thesis. When i saw those i was instantly fascinated by the vast range of variation within this tiny microcosm.

Photo by: Michael Schiffer on Unsplash

Coqueluche: En stigning i tilfælde og dødsfald

Coqueluche, også kendt som kighoste, har oplevet en betydelig stigning i antallet af tilfælde og dødsfald i Frankrig. Ifølge data fra netværket Sentinelles har der været en markant stigning i bekræftede tilfælde af coqueluche siden april måned. Dette har ført til bekymring blandt sundhedspersonale og befolkningen generelt. Lad os se nærmere på, hvad coqueluche er, hvordan den smitter, symptomerne og vigtigheden af vaccination mod sygdommen.

Hvad er Coqueluche?

Coqueluche er en smitsom luftvejssygdom forårsaget af bakterien Bordetella pertussis. Sygdommen er mest almindelig blandt børn, men voksne kan også blive smittet. Den overføres gennem hoste eller nys, hvor bakterien spredes i luften, og andre mennesker inhalerer den.

Symptomer på Coqueluche

Symptomerne på coqueluche ligner ofte en almindelig forkølelse i begyndelsen, men udvikler sig senere til alvorlige hosteanfald, der kan føre til opkast og kvælning. De mest almindelige symptomer inkluderer hoste, åndedrætsbesvær, rødme i ansigtet på grund af hosteanfald, og en karakteristisk “kighoste” lyd under hosten.

Hvorfor er vaccination vigtig?

Vaccination mod coqueluche er afgørende for at beskytte mod sygdommen, især i betragtning af den stigende forekomst af tilfælde. Børn vaccineres normalt mod coqueluche som en del af grundvaccinationsprogrammet. Vaccination bidrager ikke kun til at beskytte den vaccinerede person mod sygdommen men også til at reducere dens spredning i samfundet og beskytte sårbare grupper som spædbørn eller personer med nedsat immunforsvar.

Situationen i Frankrig

I Frankrig har myndighederne registreret en bekymrende stigning i antallet af tilfælde af coqueluche, hvilket også har resulteret i flere dødsfald, især hos sårbare grupper som spædbørn og ældre mennesker. Sundhedsmyndighederne er opmærksomme på situationen og opfordrer til øget opmærksomhed på symptomerne samt at fastholde og opdatere vaccinationer mod sygdommen.

Konklusion

Coqueluche, en alvorlig smitsom sygdom forårsaget af bakterien Bordetella pertussis, har været genstand for øget opmærksomhed i Frankrig på grund af en stigning i tilfælde og dødsfald. Symptomerne på coqueluche kan være alvorlige, især hos sårbare grupper, og derfor er vaccination afgørende for at beskytte mod sygdommen og reducere dens spredning. Sundhedsmyndighederne fortsætter med at overvåge situationen nøje og opfordrer til vaccination for at forebygge yderligere tilfælde og beskytte samfundets helbred.

Kilder:

  1. Le Moniteur des pharmacies – Intensification de l’épidémie de coqueluche
  2. Ouest-France – L’épidémie de coqueluche se poursuit en France